Michelle Groot, EMDR therapeut in Amsterdam centrum.

E M D R therapie

Michelle Groot, praktijk voor EMDR trauma therapie in Amsterdam centrum

Wat is EMDR therapie?

EMDR staat voor Eye Movement Desensitization and Reprocessing. Het is een kortdurende en effectief bewezen therapievorm, die volwassenen en kinderen helpt herinneringen aan nare gebeurtenissen te verwerken, zodat daarmee verbonden klachten verminderen of verdwijnen.

Tijdens een EMDR-sessie wordt een afwisselende stimulus van links naar rechts aangeboden, zoals een handbeweging of een bewegend lichtje voor je ogen.
Die constante afwisseling van de aandacht van links naar rechts is een belangrijk onderdeel van een EMDR sessie.

Dit wordt ook wel bilaterale stimulatie genoemd:
Je volgt met de ogen een lichtje of de hand van de therapeut die van links naar rechts beweegt.
Of je luistert naar afwisselende kliksignalen van links naar rechts over een koptelefoon.
Ook kunnen linker en rechter lichaamsdelen afwisselend aangeraakt worden, bijvoorbeeld met tikjes op schouders, handen of knieën.

Terwijl de bilaterale stimulatie plaatsvindt zal de therapeut je vragen de nare gebeurtenis opnieuw voor de geest te halen. Dit leidt er uiteindelijk toe dat de herinneringen hun kracht en emotionele lading verliezen.

Ervaringen verwerken

EMDR kun je zien als een soort waakdroom waarin de REM-fase in onze slaap wordt nagebootst. REM betekent Rapid Eye Movement, snelle oogbeweging. Tijdens de REM-slaap dromen we en bewegen onze ogen heel snel. Ervaringen worden verwerkt terwijl er een grote activiteit tussen de linker- en rechterhersenhelft is.

Het is mogelijk met EMDR therapie een grote verscheidenheid aan psychische aandoeningen en klachten te behandelen, die het gevolg zijn van één of meer nare ervaringen. Denk bijvoorbeeld aan rouw, maar ook aan angst of vastzittende woede.

EMDR traumatherapie wordt succesvol toegepast bij mensen die last hebben van een post-traumatische stress stoornis (PTTS). Vaak gaat het om herinneringen aan een schokkende gebeurtenis die zich blijven opdringen. Zoals angstwekkende beelden (herbelevingen) en nachtmerries. Ook kunnen schrik- en vermijdingsreacties veel voorkomen.

Meer informatie over EMDR kun je o.a. vinden bij Wikipedia

Hoe lang duurt het?

De eerste afspraak is een intakegesprek. Hierin besteden we aandacht aan de oorzaak en achtergrond van de klachten, en bespreken we de EMDR methode. Dit duurt 2 tot 2,5 uur.
De daarop volgende EMDR therapie sessies duren inclusief voor- en nagesprek 2 uur.

Als het gaat om een trauma na een eenmalige ingrijpende gebeurtenis, dan zijn mensen vaak al na enkele sessies in staat om hun dagelijkse bezigheden weer op te pakken.

In het algemeen bepalen de aard van je klacht, je levensomstandigheden en mogelijk aanwezig eerder trauma hoeveel sessies nodig zijn.

Het intakegesprek kost € 145,- tot € 175,-. De vervolgsessies kosten € 145,- per consult.
Meer informatie over de consulten en de betalingsvoorwaarden kun je hier vinden.

De EMDR opleiding heb ik gevolgd bij de Nederlandse Academie voor Integratieve Psychotherapie.
In overleg combineren we de EMDR soms met regressietherapie. Lees hier meer.