Helende Reis – The Journey

Lotus_padmaIn onze kindertijd kunnen we trauma’s meemaken, die heel pijnlijk zijn en soms ondraaglijk. Om je te helpen dit te overleven kan je psyche je op zulke momenten op verschillende manieren beschermen.

Zo kan het bewustzijn, terwijl de pijnlijke ervaring plaatsvindt, zich terugtrekken van het deel dat de pijn ervaart, en ook tijdelijk het lichaam verlaten. (ik voel niets, hoor niets, zie niets, …). Het bewustzijn kan zich in een andere realiteit ervaren, of in de buurt blijven en de pijnlijke gebeurtenis vanuit een afstandelijk en onthecht perspectief waarnemen.

In geval van een trauma in de kindertijd, kan het (kind)deel dat het trauma ervaart als het ware bevriezen in de tijd, terwijl de rest van de persoonlijkheid verder opgroeit. Dit wordt wel een innerlijk kind genoemd.

De pijnlijke herinneringen aan de ervaring kunnen begraven worden in het onderbewuste. Maar hoewel je je hier vaak onbewust van bent, is zo’n innerlijk (kind)deel in staat om jou als opgroeiende persoon voor de rest van je leven behoorlijk te beïnvloeden. Dit kan zich op verschillende manieren uiten.

Als kind kun je bijvoorbeeld door een pijnlijke ervaring het besluit nemen nooit meer iemand dichtbij te laten komen. Iets wat op dat moment helpt met overleven, maar wat later in het leven kan leiden tot onvermogen en angst om je met iemand te verbinden en een gevoel van alleen zijn.

Ooit in de kindertijd (of eerdere) ontstane overlevingsmechanismen, overtuigingen en besluiten, kunnen dus een beperkend effect hebben op je leven nu. Door weer contact te maken met bevroren (kinds)delen van jezelf, kun je ervaringen vanuit een nieuw perspectief gaan zien en oude besluiten en daaruit voortkomend gedrag transformeren.

De Helende Reis – ontwikkeld door Brandon Bays – is naast Regressietherapie ook een goede manier om het verleden te transformeren door terug te keren naar de bron, de wortel van pijnlijke ervaringen. Soms combineer ik beide voor een dieper resultaat.
Brandon Bays zegt zelf al in de inleiding van haar boek de Helende Reis voor kinderen: ‘Mensen in vrijwel elke tak van genezend werk, zowel op emotioneel als lichamelijk gebied, voelen zich vrij om het werken met de Helende Reis te integreren in hun eigen specialisme.’

Over de Helende Reis oftewel The Journey kun je meer informatie vinden op de website van Brandon Bays