Systeem en Familie Opstellingen


Opstellingen of systeemopstellingen laten het verhaal, de boodschap zien achter dat waar iemand last van heeft. Bijvoorbeeld een ziekte, of een patroon. Een bekend systeem dat kan worden opgesteld is een familie, veel mensen hebben wel eens van een familieopstelling gehoord. Maar ook een lichaam is bijvoorbeeld een systeem, en we kunnen onderdelen daarvan opstellen, zoals organen.

In een opstelling kunnen we ook een verlangen van iemand opstellen, en zicht krijgen op wat het leven van dit verlangen in de weg zit, of juist het vervullen daarvan bevordert.

Systemisch werken met ziekte kan de invloed laten zien, en deze verminderen, van onverwerkte traumatische gebeurtenissen op de psychische of lichamelijke gezondheid in het heden. Gebeurtenissen die zich bijvoorbeeld in de familie hebben afgespeeld, soms generaties geleden.

The Soul Circle is een groep waaraan vooral therapeuten deelnemen, maar ook andere belangstellenden. We verdiepen ons in het toepassen, begeleiden en ontwikkelen van allerlei opstellingen en systemisch werken, zoals familie opstellingen en ziekte opstellingen. De groep wordt door mij gecoördineerd.

Tijdens een opstelling in The Soul Circle wordt soms ook ter plekke een regressie gedaan naar een pijnlijke ervaring uit het verleden om de invloed daarvan op het heden nog meer te verduidelijken. Of dit wordt later in een individuele sessie na een opstelling verder uitgewerkt.

Opstellingen hebben zich de afgelopen jaren naar vele toepassingsgebieden verbreid en ontwikkeld. We laten ons in The Soul Circle inspireren door de ervaringen en het onderzoek van velen, en nemen tegelijk de vrijheid om hier verder mee te experimenteren en nieuwe gebieden te betreden.

Soms gebruiken we in de systeem- of familie opstelling oude rituelen, bijvoorbeeld uit het sjamanisme. We werken altijd met de ziel.

In de groep stellen we vaak ‘iets’ op waar één van de therapeuten vragen over heeft, af en toe is er ook plek voor een cliënt uit de praktijk.

Naast de Soul Circle groep werk ik in mijn praktijk op verschillende manieren ook één op één met opstellingen.